Zakończenie projektu ,, Tradycja kierunkowskazem w przyszłość''
Gminne Centrum Kultury, Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie zakończyło realizację zadania pn. ,,Tradycja kierunkowskazem w przyszłość''.
W ramach projektu w terminie od 8 do 30 czerwca 2021r. odbyły się:
- warsztaty kulinarne pn. ,,Regionalna kuchnia wzbogacona o nowe smaki'' w miejscowości: Jodłówka , Krzeczów, Borek i Dąbrówka po dwa spotkania, których uczestnikami były Panie z miejscowości Rzezawa, Łazy, Krzeczów, Jodłowka, Ostrów Królewski, Borek, Dębina, Buczków, Dąbrówka, Okulice i Bratucice. Cykl spotkań odbywał się po okiem profesjonalnego kucharza Pana Krzysztofa Odroń - Firma Taste Chef Mobilna Akademia Kulinarna.
W warsztatach udział wzięło ok 130 osób!
- Prelekcja Koła Gospodyń Wiejskich w Łazach - ,,Boczek duszony w piwie''. Celem prelekcji było przybliżenie większej liczbie osób potrawy z terenu gminy Rzezawa wpisanej na listę produktów tradycyjnych.
Zwieńczeniem warsztatów jest wydania książka kucharska z przepisami kuchni tradycyjnej - ,, Regionalna Kuchnia wzbogacona o nowe smaki'', którą otrzyma każdy uczestnik projektu.
Celem projektu było kultywowanie tradycji oraz promocja lokalnego dziedzictwa kulturowego poporzez organizację warsztatów i wydanie książki kucharskiej opartej na kulinarnych tradycjach regionu. Zadanie dedykowane było do osób dorosłych, pierwszeństwo udziału w projekcie miały kobiety.
Uczestnicy warsztatów otrzymali fartuszki, które zakupiło Gminne Centrum Kultury, Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie.
Całkowity koszt zadania wyniósł 33 618,50 zł
Zadanie wspófinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach realizowane projektu grantowego Nadwiślańskiej Grupy Działania ,,E.O.CENOMA'' pod nazwą ,, Kultywowanie tradycji oraz promocja lokalnego dziedzictwa kulturowego poprzez organizację warsztatów i wydanie książki kucharskiej opartych na kulinarnych tradycjach regionu''.PROW na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.