"Tradycyjne polskie obrzędy bożonarodzeniowe - kultywowanie i zachowanie tradycji we współczesnym świecie"
Gminne Centrum Kultury Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie realizuje projekt pod nazwą "Tradycyjne polskie obrzędy bożonarodzeniowe - kultywowanie i zachowanie tradycji we współczesnym świecie" w ramach, którego zaprasza na:
- PRELEKCJA WRAZ Z WARSZTATAMI RĘKODZIELNICZYMI
- „Adwent - regionalne zwyczaje ludowe”
- „Boże Narodzenie - regionalne ludowe wierzenia, zwyczaje wieczerzy, zwyczaje postępowania domowników na Wigilię, wróżby, regionalne zwyczaje związane z dekoracją domów i stołów”
- WARSZTATY KULINARNE pn. „Zagotowani na święta”
- KONKURS NA TRADYCYJNĄ SZOPKĘ BOŻONARODZENIOWĄ z nagrodami
- PRELEKCJA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY „Opowieści o dawnych tradycjach oraz obrzędach kulturowych zachowanych i podtrzymywanych na terenie gminy Rzezawa”
- MAGICZNA MOC KOLĘDOWANIA - Koncert pastorałek ludowych i kolęd kapeli góralskiej oraz Orkiestry Dętej z Okulic
UWAGA (!) Pierwszeństwo udziału w warsztatach kulinarnach mają kobiety.
Szczegóły i zapisy w placówkach GCKCziS. Ilość miejsc ograniczona.
Zgotowani na święta - warsztaty kulinarne
We wtorek 3 grudnia 2019 r. w Rzezawie odbyły się pierwsze warsztaty w ramach projektu „Tradycyjne polskie obrzędy bożonarodzeniowe – kultywowanie i zachowanie tradycji we współczesnym świecie” realizowanego przez Gminne Centrum Kultury Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie. W warsztatach kulinarnych pn. „Zgotowani na święta” udział wzięło 40 - tu mieszkańców gminy Rzezawa. Uczestnicy podzieleni na 6 zespołów, pod czujnym okiem doświadczonych kucharzy z firmy Taste Chef Anna Odroń, Krzysztofa Odronia i Michała Sietnera, przygotowali w sumie 12 potraw. Wśród nich znalazły się m.in. bożonarodzeniowy specjał z soczystych polędwiczek, ryba po florencku, malezyjska zupa Katong laksa z dorszem i papryką, sałatka al a Waldorf, a także kilka deserów. Po kilku godzinach nauki, a przede wszystkim dobrej zabawy przygotowane tego wieczoru potrawy pojawiły się na stołach. Każdy mógł skosztować, nie tylko przez siebie przygotowanych specjałów, ale także dań przyrządzonych przez inne zespoły. Degustacja przygotowanych przystawek, zup, mięs, zapiekanek, sałatek oraz deserów okazała się ucztą dla podniebienia, podczas której uczestnicy mieli okazję poznać nowe, nieznane smaki. Na koniec uczestnicy warsztatów otrzymali przepisy na 12 potraw, które przygotowali podczas tego kulinarnego wieczoru.
W najbliższym czasie w ramach projektu odbędą się jeszcze:
- prelekcje wraz z warsztatami rękodzielniczymi: „Adwent - regionalne zwyczaje ludowe” i „Boże Narodzenie - regionalne ludowe wierzenia, zwyczaje wieczerzy, zwyczaje postępowania domowników na Wigilię, dekoracja domów i stołów”
- konkurs na tradycyjną szopkę Bożonarodzeniową z nagrodami
- prelekcja dla dzieci i młodzieży „Opowieści o dawnych tradycjach oraz obrzędach kulturowych zachowanych i podtrzymywanych na terenie gminy Rzezawa”
- magiczna moc kolędowania – Koncert kolęd i pastorałek Kapeli Góralskiej Ciupaga oraz Orkiestry Dętej Okulice
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, poddziałanie 19.2 „Wsparcie na wdrożenie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie oraz Gminnego Centrum Kultury Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie, na które to zadanie dofinansowanie otrzymało z Urzędu Gminy Rzezawa.
Konkurs na Tradycyjną Polską Szopkę Bożonarodzeniową rozstrzygnięty